ßßß Cookit - przepis na Watróbka drobiowa w sosie jabłkowym

Watróbka drobiowa w sosie jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
wątróbka drobiowa 1 kg
cebula duża 1-2
kwaśne jabłka 2
rodzynki 1 opakowanie
białe wino wytrawne 1 szklanka
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki
olej
masło lub margaryna 2 łyżki
sól, pieprz biały, mielony
Wykonanie:
Rodzynki opłukać i osuszyć. Cebule obrać i pokroić w plastry. Obrać jabłka, usunąć gniazda i pokroić w cząstki. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać jabłka, rodzynki i cukier, wlać wino. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10 minut. W tym czasie wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem. Wyłożyć z sosem jabłkowym na talerze. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/watrobka-drobiowa-w-sosie-jabkowym.html