ßßß
Składniki:Ciasto: mąka pszenna 1 szklankasól 1 szczyptaolej 2 łyżkimleko 1 szklankawoda lub woda sodowa ¼ szklankijajo 1Nadzienie: twaróg 25 dagśmietana gęsta ¼ szklankicukier puder 1 szklanka(jeśli ktoś lubi orzechy laskowe rozdrobnione ½ szklanki)Sos: masło 125 gcukier ½ szklankimączka ziemniaczana 2 łyżeczkisok z cytryny 4 łyżeczkibrzoskwinie 4(ewentualnie 3-4 łyżki alkoholu)Wykonanie:Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z solą. Rozmieszać olej z mlekiem i wodą, dodać rozmącone jajo. Mieszając dodawać suche składniki. Zrobić miękkie, rzadkie ciasto. Rozsmarować ok. 3-4 łyżek ciasta na lekko natłuszczonej masłem rozgrzanej patelni. Smażyć przez ok. 1,5 minuty, przewrócić i smażyć z drugiej strony przez minutę, na średnim ogniu.
Przygotować nadzienie: ser rozrobić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę (dodać orzechy, wymieszać). Nałożyć po 2 łyżki nadzienia na każdy naleśnik i zwinąć w rulon.
Przygotować sos: brzoskwinie obrać, pokroić w drobna kostkę, przełożyć do rondla, podlać 200 ml wody zagotować, przecedzić (zachować sok). Masło roztopić, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok brzoskwiniowy (+ewentualnie alkohol). Sok z cytryny wymieszać z mączką ziemniaczaną i wlać do sosu, mieszając, zagotować.Położyć naleśniki na talerzach, posypać brzoskwiniami i polać gorącym sosem. Natychmiast podawać.