ßßß
Składniki:mięso mielone wieprzowe (łopatka) 1 kgryż w torebce 1jaja 2biała kapusta 1/4marchew 2cebula 2koncentrat pomidorowysól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskieolej do smażeniaWykonanie:Kapustę poszatkować. Mięso z jajkami, surowym ryżem, kapustą, solą i pieprzem wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, usmażyć.
Przełożyć do garnka, podlać wodą. Cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć na kotlety. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Zalać koncentratem, dusić do miękkości. Uważać by się nie rozpadały. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.Dzisiaj, przygotowując kotlety na święta, wprowadziłam innowacje. Dodałam ugotowany ryż i zamiast dusić w garnku (zawsze martwiłam się, by się nie przypaliły) włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 40 minut.