Wykonanie
Składniki:
groch (połówki), 40 dag
wieprzowina, 40 dag
ogon wieprzowy (nie jest konieczny jeśli ktoś nie lubi), 1
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu,
majeranekłyżka
masła i łyżka
mąki na zasmażkę lub
bułka tartakiełbasa wędzona, 0,5 kgWykonanie:
Groch zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości. Oddzielnie ugotować
mięso w rosole. Wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.Jeśli w ugotowanym miękkim
grochu pojawiają się pojedyncze ziarna - zmiksować na krem. Połączyć z rosołem. Dodać
mięso,
kiełbasę i podgotować. Posypać
majerankiem, przykryć by się zaparzył.Jeśli zupa jest zbyt rzadka, zaciągnąć
masłem z
mąką lub
bułką tartą.Podawać z grzankami lub
chlebem. Smacznego.