Wykonanie
Jak się rozkręcę to gotuje i gotuje, wołami mnie się z kuchni nie wyciągnie. A później się rodzą te wszystkie przepisy, dziś zupa cebulowa, nietypowa, dietetyczna :)Potrzebujemy:1 kg
cebuliłyżka
masłasól pieprzmajeranekrozmarynchlebser żółtyliść laurowyziele angielskieSmażymy
cebulę pokrojoną w paski na łyżce
masła. Żeby
cebula szybciej się zeszkliła trzeba ją lekko posolić. Kiedy będzie miała kolor złoto brązowy przekładamy do garnka i zalewamy
wodą.Do
wywaru wrzucamy 2
liście laurowe i 3 ziarnka
ziela angielskiego. Gotujemy jakieś 15 minut i doprawiamy po tym czasie
solą,
pieprzem,
majerankiem i
rozmarynem gotując jeszcze jakieś 5 minut.W
między czasie przygotuj sobie grzanki, pokrój
chleb w kostkę i podsmaż na patelni. Ja użyłam
żytni chleb na zakwasie. Zetrzyj
ser żółty.Kiedy zupa będzie gotowa wlej do miseczki, posyp grzankami i
serem oraz
szczypiorkiem.Nie jest to zupa ani na
winie, ani na
mące ani na
śmietanie, ale oczywiście możesz je dodać jeśli chcesz, my cały czas redukujemy węglowodany :) Smacznego