Wykonanie
Składniki:
żołądki drobiowe 30 dag
mieszanka warzywna mrożona 1/4 paczkikostki
bulionowe drobiowe 2
sól,
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowybułka tarta ok. 2 łyżki
masło 1 łyżka
majeranekWykonanie:
Żołądki umyć, zakryć
wodą, posolić, ugotować, wyjąć, przestudzić i pokroić w paski.
Ponownie włożyć do garnka, dodać kostki
bulionowe,
mieszankę warzywną,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu i
liść laurowy, zalać
wodą ok. 1,5 l. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Masło rozgrzać na patelni, lekko zrumienić na nim
bułkę tartą,
dodać do zupy, wymieszać. Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Posypać
majerankiem,
przykryć i zostawić na ok. 2 min, by
majeranek się zaparzył. Gotową zupę podawać z
pieczywem.