ßßß
Składniki:żołądki drobiowe 30 dagmieszanka warzywna mrożona 1/4 paczkikostki bulionowe drobiowe 2sól, ziele angielskie, pieprz, liść laurowybułka tarta ok. 2 łyżkimasło 1 łyżkamajeranekWykonanie:
Żołądki umyć, zakryć wodą, posolić, ugotować, wyjąć, przestudzić i pokroić w paski.
Ponownie włożyć do garnka, dodać kostki bulionowe, mieszankę warzywną, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liść laurowy, zalać wodą ok. 1,5 l. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Masło rozgrzać na patelni, lekko zrumienić na nim bułkę tartą,
dodać do zupy, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać majerankiem,
przykryć i zostawić na ok. 2 min, by majeranek się zaparzył. Gotową zupę podawać z pieczywem.