Wykonanie
To rodzaj
ogórków konserwowych na occie ale bardziej urozmaicone. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska". Korzystam z niego od 12 lat i ciągle je kocham. Przepis dopasowałam oczywiście do swoich warunków :)
Składniki:6 kg
ogórków (u mnie śremski)
przyprawy:
natka pietruszki,
selera, kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki nasion
gorczycy, 1 ząbek
czosnku, średniej grubości krążek
cebuli, kawałek
marchwi,
chrzanu i łodyga
zielonego kopruZalewa:5 l
wody3 szkl
octu1 szkl
cukru3 łyżki stołowe
soliSkładniki marynaty zagotować i odstawić do przestudzenia.
Ogórki wypłukać, przygotować czyste słoiki. Do każdego nałożyć składniki
przyprawowe, następnie ułożyć
ogórki jasnym końcem do góry. Zalać zimną zalewą zakręcić i pasteryzować. W oryginalnym przepisie jest wzmianka aby tylko zagotować ponieważ
ogórki będą miękkie. No cóż zrobiłam tak raz po czym wyrzuciłam połowę ponieważ się zepsuły. Dlatego pasteryzuję min 7 - 10 minut.
Polecam :)