ßßß Cookit - przepis na Ogórki warszawskie

Ogórki warszawskie

nazwa

Wykonanie

To rodzaj ogórków konserwowych na occie ale bardziej urozmaicone. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska". Korzystam z niego od 12 lat i ciągle je kocham. Przepis dopasowałam oczywiście do swoich warunków :)
Składniki:
6 kg ogórków (u mnie śremski)
przyprawy: natka pietruszki, selera, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki nasion gorczycy, 1 ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, chrzanu i łodyga zielonego kopru
Zalewa:
5 l wody
3 szkl octu
1 szkl cukru
3 łyżki stołowe soli
Składniki marynaty zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki wypłukać, przygotować czyste słoiki. Do każdego nałożyć składniki przyprawowe, następnie ułożyć ogórki jasnym końcem do góry. Zalać zimną zalewą zakręcić i pasteryzować. W oryginalnym przepisie jest wzmianka aby tylko zagotować ponieważ ogórki będą miękkie. No cóż zrobiłam tak raz po czym wyrzuciłam połowę ponieważ się zepsuły. Dlatego pasteryzuję min 7 - 10 minut.
Polecam :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/07/ogorki-warszawskie.html