Wykonanie
Miałam pracowity poprzedni tydzień, całymi dniami robiłam
przetwory na zimę. Na
przetwory z
ogórków to były już ostatnie dzwonki, ale w tym roku wszystko u mnie działa z opóźnieniem. Cały dom w remoncie, a do tego Julcia zaczęła szkołę w Polsce, więc jest dużo zawirowania. Na pierwszy strzał poszły
ogórki po żydowsku przepis dostałam od siostry mojego
męża Sabiny.
Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.Składniki na 7-8 słoików:4 kg
ogórków1 pęczek
zielonego kopru1 pęczek liści
selera1 pęczek
natki pietruszki2
marchewki1 duża
cebulaZalewa:1 szkl.
cukru5 szkl.
wody1 szkl.
octu2 łyżki
solikilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowychkilka ziaren
pieprzu2 łyżeczki
gorczycyOgórki obieramy.
Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca.
Na dno słoików wkładamy,
zielony koper,
natkę pietruszki, liście
selera tak po gałązce.
Do słoików wkładamy
ogórki.
Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki
marchewki i po 1 plastrze
cebuli.
Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z
ogórkami.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy po około 10 minut.
Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego !!!