ßßß Cookit - przepis na Ogórki po żdowsku

Ogórki po żdowsku

nazwa

Wykonanie

Miałam pracowity poprzedni tydzień, całymi dniami robiłam przetwory na zimę. Na przetwory z ogórków to były już ostatnie dzwonki, ale w tym roku wszystko u mnie działa z opóźnieniem. Cały dom w remoncie, a do tego Julcia zaczęła szkołę w Polsce, więc jest dużo zawirowania. Na pierwszy strzał poszły ogórki po żydowsku przepis dostałam od siostry mojego męża Sabiny. Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.
Składniki na 7-8 słoików:
4 kg ogórków
1 pęczek zielonego kopru
1 pęczek liści selera
1 pęczek natki pietruszki
2 marchewki
1 duża cebula
Zalewa:
1 szkl. cukru
5 szkl. wody
1 szkl. octu
2 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
Ogórki obieramy.
Kroimy wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca.
Na dno słoików wkładamy, zielony koper, natkę pietruszki, liście selera tak po gałązce.
Do słoików wkładamy ogórki.
Na wierzch wkładamy po 2-3 plasterki marchewki i po 1 plastrze cebuli.
Składniki zalewy dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki z ogórkami.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy po około 10 minut.
Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/09/Ogorki-po-zdowsku.html