Wykonanie
Jeżeli lubicie kuchnię chińską to coś dla Was. Szybkie proste w przygotowaniu danie, troszkę pikantne z dodatkiem
pieprzu cytrynowego, który bardzo wzbogaca całość potrawy.

Składniki:300 g
makaronu penne1
papryka żółta10 g
grzybów mun1
cebula1 szklanka rosołu (250 ml)1 łyżka
skrobi kukurydzianej2 łyżki
jogurtu naturalnego500 g
piersi z kurczaka1 ząbek
czosnkupo 1/2 łyżeczki
curry,
papryki ostrej,
imbiru,
pieprzu cytrynowegoszczypta
soliMięso opłukać pod zimną
wodą, pokroić w kostkę, przyprawić dodać zmiażdżony
czosnek, wymieszać i odstawić na 20 min.
Makaron ugotować al'dente,
paprykę opłukać i pokroić w kostkę.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut następnie wyjąć z
wody i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami
oleju i przesmażyć
mięso. Następnie przełożyć do garnka. Podlać rosołem i dusić 5 minut. W tym czasie obrać i pokroić w piórka
cebulę. Przesmażyć ją na łyżce
oleju do zrumienienia. Dodać do niej
paprykę i
grzyby mun. Smażyć razem 2 minuty. Przełożyć do
mięsa dusić razem około 4 minuty. Dodać
makaron, wszystko razem wymieszać.
Skrobię rozmieszać w 1/4 szkl. zimnej
wody dodać do
makaronu, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Na końcu już bez gotowania dodać
jogurt naturalny, całość wymieszać i rozkoszować się naprawdę fajnym daniem.