ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa - pasteryzowana

Fasolka szparagowa - pasteryzowana

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis eksperymentalny. Nigdy jeszcze jej nie robiłam i nie wiem jak smakuje. Owszem, jadłam fasolkę szparagową ze słoika i bardzo mi smakowała. Znajome zalewają ją różnymi zalewami z octu i cukru w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami. Też mam swoją ulubioną marynatę do ogórków "po warszawsku" z książki P. Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska 1001 przepisów". Bardzo ją lubię i dlatego wykorzystałam ją do fasolki szparagowej. Taką fasolkę z powodzeniem można podać jako dodatek do obiadu, bądź przyrządzić z niej jakąkolwiek sałatkę.
Składniki:
700 g fasolki szparagowej żółtej
Zalewa:
1 l wody
1/2 szk. octu (120 ml)
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka soli
Do słoika:
4 krążki marchewki
1 gałązka pietruszki, 1/2 gałązki selera
1 krążek cebuli lub 1 mała cebulka
1 ząbek czosnku (mały lub 1/2 dużego)
1 plasterek chrzanu
3 ziarna pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 goździk
Fasolkę szparagową oczyścić z końcówek, wypłukać. Wrzucić na posolony 1 łyżeczkę wrzątek i gotować 5 minut od zagotowania. Odcedzić, pozostawić do przestudzenia. Składniki zalewy zagotować. Do czystych słoików włożyć wyżej wymienione przyprawy, na nie ułożyć fasolkę. Zalać gorącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Z podanej ilości szparagi otrzymałam 5 słoiczków 310 ml. Zalewa z 1 l wody wystarczyła idealnie.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/08/fasolka-szparagowa-pasteryzowana.html