Wykonanie
Bardzo ale to bardzo lubię sos francuski do
zielonych sałat. Przepis na
sos jest z Kwestii Smaku Link .Jedyną różnicą jaką wprowadziłam do przepisu Pani Asi jest 1 łyżka
oliwy z oliwek i ząbek
czosnku obowiązkowo :) bardzo lubię, fajnie podkreśla smak a jak jest dobrze zmiażdżony to nie wyczuwa się go w sałacie.

Składniki na
sałatę:2 garście
rukoli2
pomidory130 g
sera fetasos francuski (sok z 1/2
cytryny, 1 łyżeczka
musztardy Dijon,1 łyżka
octu balsamicznego, 1 łyżeczka
miodu, 1 ząbek
czosnku - zmiażdżony. Wszystko wymieszać i na samym końcu dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek).
Rukolę przepłukać pod zimną
wodą, odsączyć na durszlaku.
Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę lub przepłukać i pokroić.
Ser pokroić w kostkę. Na dnie miseczki czy innego naczynia ułożyć kolejno
rukolę,
pomidory,
ser i polać sosem. Wymieszać przed podaniem.

5 średnich
pieczarek1
jajkoszczypta
soli,
pieprzubułka tartaPieczarki opłukać pod zimną
wodą z nieczystości, odciąć nóżki na równi z kapeluszami. Osączyć na papierowym ręczniku.
Jajko roztrzepać widelcem dodać
sól,
pieprz, wymieszać.
Pieczarki moczyć w
jajku i
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z 5 łyżkami
oleju. Najpierw spód kapelusza na średnim ogniu do zrumienienia i obrócić na drugą stronę. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Pyszne danie np. na piątkowy obiad i nie tylko. Polecam!