Do sosu użyłam szpinaku mrożonego z własnej rabatki :)Składniki:20 dag mrożonego szpinaku1 duża cebula2 małe ząbki czosnku1 łyżka masłasok z ćwiartki cytryny1 marchewka1/2 łyżki Vegetyprzyprawy: pieprz, imbir, papryka słodka, chilli1 kubek jogurtu naturalnego (u mnie Zott 180g)Rozmrożone, odsączone liście szpinaku kroję. Cebulę obieram kroję w grubszą kostkę, przesmażam delikatnie na łyżce masła, dodaję obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę razem 1/2 minuty dodaję szpinak skrapiam sokiem z cytryny dodaję obraną, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Przesmażam razem minutę i przekładam do rondelka. Dolewam 3/4 szklanki ciepłej wody dodaję Vegetę podduszam 5 - 8 minut następnie blenduję i przyprawiam. Jogurt przekładam do miseczki dolewam chochelkę gorącego sosu, mieszam dokładnie i przelewam do reszty. Podgrzewam delikatnie by nie zagotować, podaję.U mnie jako dodatek do klopsików z ziemniakami ale wyśmienity będzie z makaronem. Polecam.