Wykonanie
...tradycyjny, staropolski i wiele innych nazw. Robiłam go wielokrotnie, jednakże jeszcze nigdy mi tak nie smakował. Po raz pierwszy użyłam do bigosu suszonych
śliwek,
pomidorów i
grzybów. Był genialny! Polecam bardzo, bardzo. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:1 litrowy słoik
kapusty kiszonej3 laski
kiełbasy (60 dag)garść
suszonych grzybów2 średnie
cebule5 suszonych
śliwek3
suszone pomidoryprzecier pomidorowy 190g (mały słoiczek)2
ziela angielskie, 1
liść laurowy, 1 łyżka Kucharka,
pieprz do smaku2 łyżki
mąki pszennej do zagęszczenia
Kapustę kiszoną przepłukuję pod bieżącą
wodą na durszlaku, wkładam do garnka i zalewam
wodą tak by przykryła
kapustę (około 1 l
wody), wrzucam do niej
suszone grzyby,
przyprawy i gotuję 0,5 godziny. W
między czasie obieram i kroję
cebulę w piórka przesmażam na patelni dodaję do
kapusty. Następnie kroję drobno
kiełbasę, przesmażam nie dodając
oleju (tłuszcz wytopi się z
kiełbasy) przekładam do
kapusty. Drobno kroję
śliwki,
suszone pomidory wrzucam do garnka z bigosem razem z
przecierem pomidorowym. Gotuję jeszcze 10 minut i dodaję
mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, doprowadzam do wrzenia i odstawiam na 24 godz. Najlepszy jest nazajutrz.

Polecam dodać 30 dag
boczku wędzonego, pokrojonego w kosteczkę i przesmażonego z
kiełbasą będzie jeszcze lepszy.