Wykonanie
Świetne danie główne lub przekąska dla Gości.

Składniki:
mięso z 1 ugotowanej nogi z
kurczaka (możecie użyć
mięsa mielonego 300g - przesmażone)mała
cukinia (25 - 30 cm)4 średnie
marchewki1
cebula1 ząbek
czosnkuszczypta
soli,
pieprzu,
papryki słodkiej1/4
papryczki chili drobno pokrojonej (opcjonalnie, będzie ostre)
makaron Cannelloni 11szt.Ugotowane
mięso obieramy z nogi, drobno kroimy,
cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i solimy szczyptą
soli, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy
marchewkę ścieramy na grubym oczku. Obieramy
cebulę, kroimy w kostkę, przesmażamy, aż się zeszkli dodajemy obrany i zmiażdżony
czosnek. Przesmażamy razem 1 minutę, odstawiamy.
Cukinię wyciskamy z nadmiaru
wody dodajemy do niej
marchewkę,
mięso cebulę z
czosnkiem,
przyprawy.

Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem
makaron Cannelloni. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy
sosem beszamelowym, na nim układamy
makaron wypełniony farszem.

Zalewamy go resztą sosu i zapiekamy 30 min w piekarniku 180st. Sos powinien być zapieczony lekko złocisty. Można dodać
sera żółtego startego, lub
Parmezanu 10min przed wyciągnięciem posypać
Cannelloni serem i zapiekać kolejne 10 min.

Podałam z
kaszą gryczaną (1 woreczek - 100g) ale nie jest to idealne połączenie, bardziej będą tutaj pasować warzywa gotowane czy surówki.