ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z farszem mięsno - warzywnym

Cannelloni z farszem mięsno - warzywnym

nazwa

Wykonanie

Świetne danie główne lub przekąska dla Gości.
Składniki:
mięso z 1 ugotowanej nogi z kurczaka (możecie użyć mięsa mielonego 300g - przesmażone)
mała cukinia (25 - 30 cm)
4 średnie marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
1/4 papryczki chili drobno pokrojonej (opcjonalnie, będzie ostre)
makaron Cannelloni 11szt.
Ugotowane mięso obieramy z nogi, drobno kroimy, cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i solimy szczyptą soli, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę ścieramy na grubym oczku. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, przesmażamy, aż się zeszkli dodajemy obrany i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy razem 1 minutę, odstawiamy. Cukinię wyciskamy z nadmiaru wody dodajemy do niej marchewkę, mięso cebulę z czosnkiem, przyprawy.
Wszystko mieszamy i wypełniamy farszem makaron Cannelloni. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym, na nim układamy makaron wypełniony farszem.
Zalewamy go resztą sosu i zapiekamy 30 min w piekarniku 180st. Sos powinien być zapieczony lekko złocisty. Można dodać sera żółtego startego, lub Parmezanu 10min przed wyciągnięciem posypać Cannelloni serem i zapiekać kolejne 10 min.
Podałam z kaszą gryczaną (1 woreczek - 100g) ale nie jest to idealne połączenie, bardziej będą tutaj pasować warzywa gotowane czy surówki.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/10/cannelloni-z-farszem-miesno-warzywnym.html