Moje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaroncytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonkiSKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 goliwa ok 4 łyżkiśmietana 30% 50 mlbiałe wino ok 5 łyżekmakaroncytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkęskórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo zmielony pieprzsól morskalimonkaSPOSÓB WYKONANIA :- przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)- rozgrzewam patelnię z oliwą i dodaję gałązkę rozmarynu, dwie tymianku- na rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!)- smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję- podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron,- posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami tymianku świeżego- układam na talerzu skraplam kilkoma kroplami limonki i dodatkowo posypuję otartą skórką z cytryny- gotowe makaron jest pyszny a cytryna wyostrza smak łososia do tego świeże pachnące zioła, nic tylko zajadać :) Zaskoczmy znajomych makaronem w tak odmiennej wersji :)Smacznego