Wykonanie
Czy to lato, czy zima, zawsze można zjeść trochę słońca, ugotować
słoneczne, aromatyczne danie. Coś, co smakuje jak słońce w pigułce? W domu zapachnie
cytryną,
tymiankiem i
rozmarynem - grecki
kurczak cytrynowy ze świeżymi
ziołami to wyśmienite danie, szczególnie jeśli poszukacie
kurczaka z wolnego chowu.

Piszę tego posta wieczorem, dłubiąc w
słonecznych fotach wakacyjnych ofert. W taki paskudny, zimny, mroźny dzień (cóż z tego, że śliczny), najlepsze na zimowo/wiosenną chandrę będzie planowanie wakacji. Włączam dobre dźwięki i zapisuję zakładki... Grecja... Kreta? Kreta!Od naszych ostatnich wakacji na Krecie minęło 5 lat. Przeglądam zdjęcia z wakacji i nie
mogę uwierzyć, że to już tak dawno. Odwiedziliśmy wówczas Gosię i Bartka, którzy byli tuż po sprzedaży swojej ukochanej Cafe Vafe, a na początku układania nowych
planów życiowych. Na podwórzu wylegiwał się rudy kocur (a może kotka?), zachody słońca było nieprzyzwoicie kiczowate, a Cafe Vafe właśnie przejęły nowe właścicielki.

Kreta ma w sobie coś magicznego i zakochaliśmy się w niej już od pierwszego, ledwie kilkudniowego pobytu niemal 20 lat temu. Znów chce mi się łazić po pięknej plaży Elafonisi, podglądać stada kudłatych kóz, rozkoszować się grillowanymi
ośmiornicami, saganaki z
krewetkami i na każdym
rogu popijać zimną frappe .

Szukając pomysłu na wakacje na Krecie zajrzałam oczywiście na stronę Bartka i Gosi, ale zanim ustalimy konkrety wyjazdu, zabieram przepis na greckiego
kurczaka cytrynowego, takiego jak podawali w swojej Cafe Vafe. Zasłaniam rolety w oknach, by nie patrzeć na czarno-białe za oknem, w całym domu rozchodzi się aromat
cytryn i
ziół - Grecję na talerzu mam już dziś :)

Greckiego
kurczaka cytrynowego piekę w garnku rzymskim, dzięki
czemu mogę użyć mniej
oliwy, a
mięso jest niesamowicie soczyste i aromatyczne.50 ml
oliwysok z 1
cytryny50 ml
białego winagałązki świeżego
tymiankukilka gałązek
rozmarynusól morskaświeżo mielony
pieprz1 świeży, najlepiej wiejski (lub kilka podudzi)kilka
ziemniakówkilka łyżek
oliwy z oliwek do smażenia3 organiczne, niewoskowane
cytrynyok 8 ząbków
czosnkugałązki
rozmarynuWymieszaj w misce składniki marynaty:
oliwę,
sok z cytryny,
wino, gałązki
tymianku,
sól morską i
pieprz.
Kurczaka podziel na mniejsze części i zalej marynatą. Odstaw do marynowania na co najmniej 8 godzin (a najlepiej na noc).Następnego dnia namocz garnek rzymski (dno i pokrywę) w chłodnej wodzie przez ok 30 minut.Obierz
ziemniaki (pozostaw je w całości), zalej je wrzątkiem, dodaj
sól i gotuj 10 minut. Odcedź, lekko je przestudź i pokrój na ćwiartki lub połówki, jeśli są niezbyt duże.
Cytryny umyj i pokrój w grube plastry. Jeśli nie masz organicznych
cytryn, koniecznie je wyszoruj zmywakiem,
potem sparz wrzątkiem.Wyjmij
kurczaka z marynaty i oczyść z
ziół. Podsmaż na
oliwie do lekkiego zrumienienia na sporym ogniu. Na dnie namoczonego wcześniej garnka rzymskiego ułóż kawałki
kurczaka i zalej je marynatą. Wokół
mięsa poukładaj
ziemniaki. Na wierzchu ułóż grube plastry umytej
cytryny, ząbki
czosnku w łupinach i gałązki świeżego
rozmarynu. Przykryj całość namoczoną wcześniej pokrywąWstaw garnek rzymski do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 180°C i piecz ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze ok 10-15 minut, aż
ziemniaki i
cytryna ładnie się zrumienią. Od razu podawaj na stół - pycha!na deser podaj soczystą tartę
cytrynową i kieliszek domowego limoncello lub crema di
limonce