ßßß Cookit - przepis na Princepolo z brzoskwiniami

Princepolo z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was Kochani delikatny biszkopt, pokryty śmietanową masą z wafelkami i soczystym brzoskwiniowym akcentem, całą tą słodycz wieńczy i dodaje smaczku galaretka brzoskwiniowa. Musicie koniecznie spróbować bo jest lekko i pysznie.
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszenne
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Masa:
660 ml śmietany kremówki (2 opakowania po 330ml)
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 wafelki Prince Polo xl
100g czekolady
4 duże brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Dodajemy pokruszone wcześniej wafelki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obieramy kroimy na kawałki i mieszamy z masą. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie wykładamy tężejącą galaretkę. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/princepolo-z-brzoskwiniami.html