ßßß

Zapraszam na przepisBiszkopt:5 jajek3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki4 łyżki kakao ciemnego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka i ostrożnie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.Krem budyniowy:1 opakowanie budyniu waniliowego1/2 litra mleka2 łyżki cukru pudru200 g. masłaGotujemy budyń i odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy do puszystości, a potem partiami dodajemy cukier puder (jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać więcej, dla mnie 2 łyżki to optymalna ilość). Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Ważne by wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony biszkopt.ok 2 szklanek śliwek z nalewki1 czekolada gorzka1/2 czekolady mlecznej1/3 szklanki mlekaCzekolady wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło.Zamiast śliwek z nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w spirytusie lub innym mocnym alkoholu.