ßßß
Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna.Ciasto:1/3 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 szklanki mąki1 jajo2 łyżki jogurtu naturalnegoszczypta soliZ podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne.
Dodatkowo:11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken)1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuszczypta kardamonusok z 1/2 cytryny2 łyżki kaszy manny lub bułki tartejopakowanie śmietany 30% (330 ml)2 łyżeczki żelatynygorzka czekolada do dekoracjiJabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą gorzką.Smacznego :)