ßßß Cookit - przepis na Razowa szarlotka z bitą śmietaną

Razowa szarlotka z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Zbyt dużo wolnego rozleniwia straszliwie, a ostatnie 3 tygodnie to maksymalne lenistwo, ale podobno czasem tak trzeba. Tyle, że nie wiem jak Wam ale mi strasznie trudno wrócić do rytmu praca - dom, ale już powolutku się odnajduję na tyle na ile to możliwe, bo myślami bujam w obłokach. Nie sądziłam, że może mi być tak dobrze, niby nic, odrobina miłości, a tak wiele zmienia... :) Delektuję się każdą chwilą i celebruje wspólne momenty i powiem, Wam że jest pięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni...
Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna.
Ciasto:
1/3 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 szklanki mąki
1 jajo
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne.
Dodatkowo:
11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
opakowanie śmietany 30% (330 ml)
2 łyżeczki żelatyny
gorzka czekolada do dekoracji
Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą gorzką.
Smacznego :)
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/01/szarlotka-z-bita-smietana.html