Wykonanie
Mięsny wtorekNadeszła
pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka.Na początek postanowiłam przygotować danie
mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z
kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania na wynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków
mięsa,
ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk, czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków
kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na
jogurcie z dodatkiem
soku z cytryny i/lub
koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z
chlebkiem arabskim np.
pitą i
sosem czosnkowym.Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage.


Składniki:1/2 łyżeczki
papryki1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 czubata łyżka
jogurtu naturalnego1-2 ząbki
czosnku wyciśniętego przez praskęsok z połowy
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwek3-4 wyfiletowane
udka z kurczaka
Przygotowanie:W misce dokładnie wymieszać
paprykę,
ziele angielskie,
koncentrat pomidorowy,
jogurt,
czosnek,
sok z cytryny i
oliwę.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w
mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do
trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać
mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż
mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną
sałatką i
sosem czosnkowym.

Smacznego!