ßßß Cookit - przepis na Mięso mielone na łódeczkach z sałaty

Mięso mielone na łódeczkach z sałaty

nazwa

Wykonanie

Jak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Samo przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam!
Składniki :
300g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym)
4-5 łyżek sosu hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego
kilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk)
2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach)
kilka gałązek dymki
papryczka chili do przybrania
łyżka oliwy
łyżka masła
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę.
Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty i wypełniać je mięsem. Udekorować posiekaną dymką i papryczką chili. Podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/04/mieso-mielone-na-odeczkach-z-saaty.html