ßßß
Składniki :300g mięsa mielonego z indyka1 średnia cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym)4-5 łyżek sosu hoisin2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiegokilka orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np. tuńczyk)2 główki sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach)kilka gałązek dymkipapryczka chili do przybraniałyżka oliwyłyżka masła
Przygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i przyprawy połączyły się z mięsem. Dodać orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę.Na dużym talerzu ułożyć liście sałaty i wypełniać je mięsem. Udekorować posiekaną dymką i papryczką chili. Podawać.
Smacznego!