Wykonanie
Jak zwykle trafiłam na ten przepis przypadkiem przegrzebując internet. Bardzo spodobało mi się wizualnie to danie i dopiero później zaczęłam zgłębiać z czego jest zrobione. Okazało się, że są to moje ulubione, azjatyckie smaki! Samo przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam!
Składniki :300g
mięsa mielonego z
indyka1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka startego korzenia
imbiru (zastąpiłam sproszkowanym)4-5 łyżek
sosu hoisin2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego0,5 łyżeczki
ostrej papryki w proszku lub
pieprzu kajeńskiegokilka
orzechów wodnych (water-chesnut, po polsku ponikło słodkie) pokrojonych w cienkie plasterki (jest to dodatek często stosowany w kuchni chińskiej,dostępny w sklepach z orientalna żywnością w małych puszkach jak np.
tuńczyk)2 główki
sałaty "little gem" (można zastąpić inną o małych, jędrnych liściach)kilka gałązek
dymkipapryczka chili do przybraniałyżka
oliwyłyżka
masłaPrzygotowanie :Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i
masło. Przesmażyć na niej
cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę oraz
imbir. Gdy
cebula się zeszkli dodać
mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać
sos hoisin,
sos sojowy,
ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne kilka minut, aby sosy i
przyprawy połączyły się z
mięsem. Dodać
orzechy wodne i smażyć jeszcze przez chwilę.Na dużym talerzu ułożyć liście
sałaty i wypełniać je
mięsem. Udekorować posiekaną
dymką i
papryczką chili. Podawać.
Smacznego!