ßßß
Składniki :200g mąki pszennej100g zimnego masła1 jajkopół łyżeczki soli200g bobu150g szynki pokrojonej w kostkę100ml mleka100ml śmietany2 jajka2 łyżki creme fraichepół łyżeczki musztardyżółty sersół, pieprzszczypta gałki muszkatołowejszczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie :Ciasto :Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.W międzyczasie ugotować bób, gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki.Farsz :W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołowąCiasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Smacznego!