ßßß Cookit - przepis na Rajma Masala

Rajma Masala

nazwa

Wykonanie

W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.
Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly Panna Malwinna i Maggie .
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Pasta cebulowa:
1 duża cebula drobno posiekana
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
kawałek laski cynamonu (2cm)
3 goździki
1 łyżka nasion kolendry
0,5 łyżeczki nasion kminu
1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)
Przygotowanie:
Pasta cebulowa
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę.
Curry
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/rajma-masala.html