ßßß
Składniki:2 puszki czerwonej fasoli2 puszki pomidorów1 czubata łyżka koncentratu pomidorowegoolej do smażeniaPasta cebulowa:1 duża cebula drobno posiekana4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka świeżego startego imbirukawałek laski cynamonu (2cm)3 goździki1 łyżka nasion kolendry0,5 łyżeczki nasion kminu1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)
Przygotowanie:Pasta cebulowaNa patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę.CurryW woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.
Smacznego!