W ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajmamasala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.Wraz ze mną rajmamasalę przygotowaly Panna Malwinna i Maggie .Składniki:2 puszki czerwonej fasoli2 puszki pomidorów1 czubata łyżka koncentratu pomidorowegoolej do smażeniaPasta cebulowa:1 duża cebula drobno posiekana4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka świeżego startego imbirukawałek laski cynamonu (2cm)3 goździki1 łyżka nasion kolendry0,5 łyżeczki nasion kminu1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości)Przygotowanie:Pasta cebulowaNa patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę.CurryW woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan.Smacznego!