ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym

Pulpeciki cynamonowe z sosem jogurtowo - miętowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na te wspaniałe, cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie mięsa z cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia.
Składniki:
0,5kg wołowego mięsa mielonego
2 małe cebule starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżka mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki świeżej mięty posiekanej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Mięsa
W misce wymieszać mięso, cebulę, cynamon, pieprz i sól. Zwilżyć dłonie wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Sosu jogurtowo - miętowego
W miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem i miętą, doparwić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Pulpeciki podawać z kuskusem i sałatką pomidorowo - ogórkową z ciecierzycą .
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/pulpeciki-cynamonowe-z-sosem-jogurtowo.html