Wykonanie
Przepis na te wspaniałe,
cynamonowe pulpeciki pochodzi z kuchni libijskiej. Kuchnia tego
kraju to połączenie wpływów północno - afrykańskich i śródziemnomorskich, czyli egzotycznych smaków i aromatów. Połączenie
mięsa z
cynamonem dało niesamowicie ciekawy efekt i jast naprawdę godne polecenia.

Składniki:0,5kg
wołowego mięsa mielonego2 małe
cebule starte na tarce o grubych oczkach1 łyżka mielonego
cynamonu0,5 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka
soli4 czubate łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki świeżej
mięty posiekanej1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
sól,
pieprz,
cukier
Przygotowanie:
MięsaW misce wymieszać
mięso,
cebulę,
cynamon,
pieprz i
sól. Zwilżyć dłonie
wodą i formować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotleciki. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Sosu jogurtowo -
miętowegoW miseczce wymieszać
jogurt z
czosnkiem i
miętą, doparwić do smaku
solą i
pieprzem oraz odrobiną
cukru.Pulpeciki podawać z
kuskusem i
sałatką pomidorowo -
ogórkową z
ciecierzycą .

Smacznego!