Wykonanie
Dziś na blogach królują
makarony, a to dlatego że dziś przypada Światowy Dzień
Makaronu. My także nie pozostaliśmy obojętni wobec tego jakże ważnego dnia i każda z nas, w ramach kolejnej akcji wspólnego gotowania, przygotowała wyjątkowe danie z
makaronem w roli głównej ;)Panna Malwinna, Dobromiła,
Maggie, Mirabelka, Pela, Shinju, Siaśka i
Kasia .Początkowo miałam w planie przygotowanie
makaronu z
dynią, ale szukając jakiegoś fajnego dania na
makaron z
dynią, natknęłam się na ten przepis i od razu poczułam ślinotok. Jest to moim zdaniem kwintesencja kuchni włoskiej, są bowiem w tym daniu wszystkie składniki, które kojarzą mi się z Włochami, czyli
oliwki,
kapary,
czosnek i
pomidory oraz oczywiście
makaron spaghetti. Nie mam pojęcia jak to się stało, że do tej
pory nie znałam tego naprawdę fantastycznego dania! Gorąco polecam wszystkim fanom kuchni włoskiej,
makaronów,
oliwek... polecam wszystkim, gdyż danie jest przepyszne!
Składniki:2 średnie
cebule3-4 ząbki
czosnku0,5 łyżłatków
chili2 puszki
pomidorów (w oryginalnym przepisie 6 dojrzałych świeżych)4 łyżki
kaparów8 filecików anchovy150g czarnych
oliwek2 duże szczypty
pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża)350g
makaronu spaghettisól,
pieprzoliwa do smażeniaPrzygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.W rondlu rozgrzać
oliwę, dodać drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż
cebula zmięknie. Dodać
płatki chili, anchovy,
kapary i
pomidory. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać
oliwki poprzekrawane na pół i posiekaną
pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połączyć z
makaronem, wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego!