Wykonanie
Znudziła Ci się carbonara? Nie możesz już patrzeć na spaghetti po bolońsku? To może spaghetti alla puttanesca? Znacie? Nazwa może nieco niepokoić.. Ale nie wzięła się z przypadku. Plotka głosi, że neapolitańskie dziewczyny z branży nocno- rozrywkowej przygotowywały sobie spaghetti w ten sposób, nie chcąc tracić jakże cennego czasu na gotowanie:) Mogło tak być? Ano mogło, choć to tylko plotka. Jednak danie jest tak ekspresowe, że z pewnością przyda się na te dni kiedy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie. A do tego jest naprawdę pyszne.
Składniki (na dwie osoby):ok 100 g
makaronu spaghetti na osobę2-3 ząbki
czosnku- drobno posiekane5 filecików
anchois- posiekanegarść
oliwek- pokrojonych w plastry1-2 łyżeczki
kaparówoliwapapryczka chili2 duże
pomidory pozbawione skóry i pokrojoneok pól szklanki passaty pomidorowej
sólpieprzWykonywanie:Ugotuj
makaron al dente. Rozgrzej
oliwę i wrzuć
anchois i
czosnek. Podsmaż aż
czosnek się zrumieni. Dodaj
chili i
oliwki. Wymieszaj. Dodaj
pomidory i passatę. Przypraw
solą i
pieprzem. Wymieszaj całość. Pozostaw sos na patelni jeszcze kilka minut. Na patelnie dodaj
makaron i wymieszaj całość. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!