Wykonanie
Czasem nadchodzi taki czas, że nie ma się ochoty stać w kuchni przy garach. Że chce się szybko, ale smacznie. Wtedy jest właściwy czas na
makarony pronto, czyli szybkie dania, których czas przygotowania często wynosi tyle ile czas gotowania
makaronu. A i wpis na blogu jest równie szybki ;-)Spaghetti alla puttanesca,
makaron z dodatkiem sosu sugo alla puttanesca, wykorzystywanego zarówno do
makaronów jak i do pizzy. Szybka pychotka...
Składniki (2 porcje):250 g świeżego
makaronu spaghetti (ok. 200 g suchego)1 ząbek
czosnku80 g czarnych
oliwekpuszka
pomidorów1 łyżka
kaparów2 fileciki z
sardeli (
anchois)1/2 świeżej
papryczki chillidrobno posiekana
natka pietruszki - do podania
oliwa do smażenia
sól,
pieprz kolorowy - do smakuZagotować
wodę na
makaron. Po zawrzeniu osolić i wrzucić
makaron. Gotować wg przepisu na opakowaniu.W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane
anchois. Smażyć kilka chwil, aż fileciki praktycznie rozpuszczą się. Dodać przeciśnięty
czosnek, drobno posiekaną papryczkę,
kapary i
oliwki. Zamieszać i dodać
pomidory z puszki (same
pomidory, bez
sosu pomidorowego). Rozgnieść je drewnianą łyżką na patelni i dusić sos na małym ogniu przez 10 minut.Gdy
makaron się ugotuje, odcedzić go. Wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem. Jeśli
sosu jest mało dodaję zazwyczaj po prostu trochę
oliwy z oliwek.
Makaron jest świeży w smaku i nie zapycha dużą ilością sosu i dodatków. Po nałożeniu na talerze posypać
natką pietruszki. Smacznego :-)