ßßß
Składniki (2 porcje):250 g świeżego makaronu spaghetti (ok. 200 g suchego)1 ząbek czosnku80 g czarnych oliwekpuszka pomidorów1 łyżka kaparów2 fileciki z sardeli (anchois)1/2 świeżej papryczki chillidrobno posiekana natka pietruszki - do podaniaoliwa do smażeniasól, pieprz kolorowy - do smakuZagotować wodę na makaron. Po zawrzeniu osolić i wrzucić makaron. Gotować wg przepisu na opakowaniu.W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane anchois. Smażyć kilka chwil, aż fileciki praktycznie rozpuszczą się. Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną papryczkę, kapary i oliwki. Zamieszać i dodać pomidory z puszki (same pomidory, bez sosu pomidorowego). Rozgnieść je drewnianą łyżką na patelni i dusić sos na małym ogniu przez 10 minut.Gdy makaron się ugotuje, odcedzić go. Wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sosu jest mało dodaję zazwyczaj po prostu trochę oliwy z oliwek. Makaron jest świeży w smaku i nie zapycha dużą ilością sosu i dodatków. Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki. Smacznego :-)