ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

nazwa

Wykonanie

Czasem nadchodzi taki czas, że nie ma się ochoty stać w kuchni przy garach. Że chce się szybko, ale smacznie. Wtedy jest właściwy czas na makarony pronto, czyli szybkie dania, których czas przygotowania często wynosi tyle ile czas gotowania makaronu. A i wpis na blogu jest równie szybki ;-)
Spaghetti alla puttanesca, makaron z dodatkiem sosu sugo alla puttanesca, wykorzystywanego zarówno do makaronów jak i do pizzy. Szybka pychotka...
Składniki (2 porcje):
250 g świeżego makaronu spaghetti (ok. 200 g suchego)
1 ząbek czosnku
80 g czarnych oliwek
puszka pomidorów
1 łyżka kaparów
2 fileciki z sardeli (anchois)
1/2 świeżej papryczki chilli
drobno posiekana natka pietruszki - do podania
oliwa do smażenia
sól, pieprz kolorowy - do smaku
Zagotować wodę na makaron. Po zawrzeniu osolić i wrzucić makaron. Gotować wg przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno posiekane anchois. Smażyć kilka chwil, aż fileciki praktycznie rozpuszczą się. Dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną papryczkę, kapary i oliwki. Zamieszać i dodać pomidory z puszki (same pomidory, bez sosu pomidorowego). Rozgnieść je drewnianą łyżką na patelni i dusić sos na małym ogniu przez 10 minut.
Gdy makaron się ugotuje, odcedzić go. Wrzucić na patelnię z sosem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sosu jest mało dodaję zazwyczaj po prostu trochę oliwy z oliwek. Makaron jest świeży w smaku i nie zapycha dużą ilością sosu i dodatków. Po nałożeniu na talerze posypać natką pietruszki. Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/spaghetti-alla-puttanesca.html