Wykonanie
Z przygotowaniem fishcakesów nosiłam się już od bardzo dawna, jednak dopiero kolejne wyzwanie wspólnego gotowania zmobilizowało mnie, aby je w końcu zrobić.W dzisiejszym gotowaniu postanowiliśmy wykorzystać jedynie trzy główne składniki:
ziemniaki,
wędzoną rybę i
cebulę. Spedzilam nieco czasu zastanawiawjac sie co mozna przygotowac z takiego zestawienia... az nagle splynelo na mnie olsnienie - fishcakes! Przepisow i pomyslown na
rybne kotleciki jest oczywiscie mnostwo, ja wykorzystalam w nich filet z wedzonego lupacza oraz dodalam troche egzotycznych dodatkow takich jak
chili i
kolendra, aby dodac im nieco wyrazu.Ziemniaczano -
rybne placuszki sa wspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie
glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami. Ja zaserwowalam f ishcakesy z 3 różnymi sosami:
chrzanowym, tatarskim i sweet-
chilli ;)W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz ze mna z 3 skladnikami zmagali sie: Bartoldzik, Mirabelka i Panna Malwinna .Skladniki:750g
ziemniaków280g wędzonego fileta z łupaczapół pęczka
dymkisok z połowy
cytrynypół
papryczki chili2 łyżki
kolendry1
jajkosól,
pieprzolej do smazenia

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowac, odcedzic, ostudzic i utluc.W miedzyczasie
rybe drobno pokroic, usuwajac ewentualne osci.
Dymke pokroic w cienkei plasterki,
chili i
kolendre posiekac.Wszystkie skladniki dodac do tluczonych ziemniakow i dokladnie wymieszac, doprawic duza iloscia
soli i
pieprzu.Na patelni rozgrzac
olej.Uformowac niewielkie kulki, a nastepnie splaszczyc je formujac placuszki. Smazyc po kilka minut z kazdej strony az ladnie sie zrumienia.Rada - aby ciasto nie przylepialo sie do raki mozna bylo formowac ladne kulki,dlonie nalezy zwilzyc zimna
woda !Kotleciki podawac na cieplo lub na zimno z ulubionym sosem.

Smacznego!