Wykonanie
Dzis, w zwiazku z kolejnym wyzwaniem wspolnego gotowania, a wierzcie mi - dla mnie bylo to prawdziwe wyzwanie, postanowilismy przygotowac jedne z najpopularniejszych wloskich pierozkow - ravioli.Razem ze mna ravioli postanowili zrobic: Sianko,
Maggie, Mirabelka, Bartoldzik, Wojtek .Przegladajac przepisy i zdjecia pokazujace jak przygotowac ravioli, wydawalo mi sie to dosc proste i niezbyt skomplikowane. Niestety okazalo sie, jak to zwykle bywa, ze owszem na obrazku wszystko wyglada bardzo ladnie, latwo i prosto, w rzeczywistosci jest to o wiele bardziej skomplikowane, wymaga sporo czasu, duzo
sily i mnostwa cierpliwosci. W zagniecenie ciasta, a nastepnie jego rozwalkowanie trzeba wlozyc sporo
sily - rece bola mnie jeszcze dzis. Natomiast wyciecie prostych platow ciasta, a z nich rownych kwardacikow graniczy z niemozliwoscia. Dlatego tez, jak
mozecie zobaczyc na zdjeciach, u mnie kazdy pierozek jest innej wielkosci i ksztaltu;)Jestem natomiast bardzo zadowolona z farszu, ktory przygotowalam z
miesa krabowego,
ricotty,
koperku i sporej ilosci przypraw, dzieki
czemu byl bardzo aromatyczny i dosc ostry - jednym slowem - pyszny!

Ciasto:300g
maki pszennej3
jajka (rozklocone w miseczce)lyzeczka
soliFarsz:1 puszka
miesa krabowego (120g) (musze przyznac, ze w Polsce (
Lodz) mialam problem z jego kupnem, ale jezeli wiecie gdzie mozna dostac, to prosze o informacje - dziekuje:) )180-200g
ricottysok z
polowy cytrynyniewielki peczek
koperkuszczypta platkow
chili0,25 lyzeczki slodkiej
papryki w proszkuszczypa
pieprzu kajenskiegosol,
pieprzPrzygotowanie ciasta:
Make wysypac na stolnice i wymieszac z
sola, zrobic zaglebienie i wlac
jajka, zagniesci je z
maka i dokladnie ugniatac przez okolo 5 minut, az ciasto bedzie jednolicie gladkie. Zawinac w folie i odlozyc do lodowki na 15-30 minut.Przygtowanie farszu:
Mieso krabowe dobrze odsaczyc i przelozyc do miski, dodac
ricotte,
platki chili,
slodka papryke,
pieprz kajenski, drobno posiekany
koperek,
sok z cytryny sol i
pieprz do smaku. Wszystko dokladnie wymieszac na jednolita mase.Przygotowanie ravioli:Stolnice delikatnie popruszyc
maka, ciasto podzielic na mniejsze czesci i rozwalkowac na bardzo cienki placek. Kolkiem do wycinania faworkow wyciac pasy ciasta, na jednym ulozyc farsz, brzegi delikatnie posmarowac niewielka iloscia
wody, przykryc drugim pasem ciasta, lekko przyciskajac, aby ciasto sei zlepilo, kolkiem poprzecinac pas ciasta, tak aby uformowac kwadratowe pierozki.Pierozki wrzucac do gotujacej sie
wody i gotowac kilka minut, az wyplyna na powierzchnie.Natychmiast podawac polane roztopionym
maslem i posypane
koperkiem.

Smacznego!