Wykonanie
Składniki:- 5
jajek*farsz zielony- 2 garści
mrożonego zielonego groszku- ok. 60g
sera ricotta-
sól i
pieprz-
koperek*farsz czerwony- kilka sardynek/szprotek w zalewie pomidorowej- ok. 60g
sera ricotta-
chili-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy
żółtka.2.
Groszek gotujemy, aż będzie miękki, gotowy odsączamy i studzimy. Następnie miksujemy go z
ricottą, posiekanym
koperkiem i połową
żółtek, przyprawiamy
solą i
pieprzem.3. Rozdrabniamy
sardynki, w razie potrzeby oczyszczamy, później miksujemy je z
ricottą i pozostałymi
żółtkami, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
chili.4. Pięć połówek jaj napełniamy za pomocą szprycy farszem zielonym, a pozostałe farszem czerwonym, można ozdobić
koperkiem i
natką pietruszki.Inspiracja:zmiloscidogotowania