Wykonanie
Dzisiaj bardzo lekka propozycja na obiad, z pyszną
kalarepą i pulpecikami z
fasoli. Muszę się przyznać, że po raz pierwszy w życiu próbowałam
kalarepy i jest niesamowita, smakuje trochę jak
młoda kapusta, trochę jak
ziemniaki :) dlatego zachęcam was do odnalezienia tego warzywa w sklepie lub na targu i przygotowania tego bardzo prostego dania.
Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, bardzo dużo witaminy C, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.Ponadto
kalarepa podobnie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.A co najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl !!Składniki :1. Na puplety :- paczka
fasoli- 2
jajka- kilka łyżek
mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej)-
sos sojowy,
pieprz,
sól,
czosnek,
papryka2. Duszona
kalarepa :- 1 średniej wielkości
kalarepa- pęczek
koperku-
sos sojowy,
sól,
pieprz,
przyprawyPrzygotowanie :Ugotować
fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do
mielenia mięsa, następnie dodać
jajka,
przyprawy, oraz
mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety do gotującej się
wody, po wypłynięciu gotować kilka minut.
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć następnie dolać
wody i dusić do miękkości, dodać
koperek, doprawić do smaku :)Smacznego :)