Wykonanie
W mojej kuchni klęska urodzaju –
cukinia w ilościach nie-do-przerobienia aż się prosi o spożytkowanie. A ponieważ już dawno chciałam spróbować zrobić pasztet z….
soczewicy, postanowiłam że zrobię pasztet mieszany –
cukinia z
soczewicą. Danie wyszło super – lekkie, zwarte i wilgotne. Choć doprawiałam je jedynie
solą,
pieprzem (dużo
pieprzu!) i
natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak.
Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też
mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :)Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną
fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :)

Składniki:3 średniej wielkości
cukinie250 g
czerwonej soczewicy3
jajka½ szklanki
bułki tartej1
marchewka1
cebula (może być razem ze
szczypiorkiem)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz
Soczewicę zalać 2 szklankami
wody, posolić i gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy
woda się wchłonie, a
soczewica rozpadnie. Jeśli
woda odparuje za wcześnie można
soczewicę podlewać gorącą
wodą. Dobrze ugotowana
soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce
mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :)
Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Cebulę drobno posiekać.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .
Soczewicę,
cukinię,
cebulę i
marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać
jajka,
bułkę tartą,
pieprz oraz
sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”.Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać
bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 10 minut.


Polecam również inne warzywne "pasztety"


Pasztet z
selera
Pasztet z
kapusty i
chleba
A jeśli brakuje Wam pomysłów na
cukinię na blogu znajdziecie również przepis na
Cukinia słodko-pikantna
Cukinia Buddy'ego