ßßß Cookit - przepis na Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto

Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto

nazwa

Wykonanie

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos.
4 plastry schabu grubości około 1,5 cm
1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków)
4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto)
2 ogórki kiszone
2 cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula)
8 ząbków czosnku marynowanego
4 ząbki świeżego czosnku
½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego)
sól, pieprz
olej do smażenia
Na sos:
500 ml drobiowego bulionu
200 ml soku pomidorowego
2 łyżki mąki
1 łyżka śmietany
1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem.
Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części.
Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster sera, ogórki, pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami.
Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/zrazy-wieprzowe-z-suszonymi-pomidorami.html