ßßß
4 plastry schabu grubości około 1,5 cm1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków)4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto)2 ogórki kiszone2 cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula)8 ząbków czosnku marynowanego4 ząbki świeżego czosnku½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego)sól, pieprzolej do smażenia
Na sos:500 ml drobiowego bulionu200 ml soku pomidorowego2 łyżki mąki1 łyżka śmietany1 listek laurowy, 1 ziele angielskiePlastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem.Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części.
Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster sera, ogórki, pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami.
Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu.