Wykonanie
Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają
suszone pomidory,
cebula i
czosnek. Pesto i
ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez
mięso i razem z
sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos.

4 plastry
schabu grubości około 1,5 cm1/2 słoiczka
pomidorów suszonych w
oleju (około 8 dużych
pomidorków)4 plastry
sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto)2
ogórki kiszone2
cebule szalotki (ewentualnie 1
cebula)8 ząbków
czosnku marynowanego4 ząbki świeżego
czosnku½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego)
sól,
pieprzolej do smażenia

Na sos:500 ml
drobiowego bulionu200 ml
soku pomidorowego2 łyżki
mąki1 łyżka
śmietany1
listek laurowy, 1
ziele angielskiePlastry
schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć
pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym
czosnkiem.
Ogórki pokroić w paski.
Suszone pomidory również pokroić w paski.
Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części.


Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster
sera,
ogórki,
pomidory,
cebulę i marynowany
czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami.


Kotlety obsmażyć na rozgrzanym
oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym
bulionem. Dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Po kilku minutach wlać
sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić
śmietaną zmieszaną z
mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu.