Wykonanie
Szybko, prosto, smacznie…
Składniki1 kg
schabuduża
cebulapapryka czerwonaogórek kiszonyziele angielskieliść laurowy4 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
maggi w płynie do smaku2 łyżki
mąkiolej do smażeniaSposób przygotowania
Schab pokroić tak, jak na kotlety , rozbić, posypać
solą i
pieprzemNa patelni rozgrzać
olej , obsmażać
mięso z każdej strony na złoto – brązowy kolor , przełożyć do naczynia w którym będziemy dusić
mięsoNa tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w
pióra cebulę , dodać do
mięsa , całość zalać
wodą ,dodać ziele i
liść laurowy, dusić pod przykryciem około 30 minut , po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę
paprykę dusić do miękkości
Ogórka pokroić w kostkę i razem z drobno pokrojonym
czosnkiem dodać do sosu ,
mąkę dokładnie wymieszać w niewielkiej ilości
wody mieszając wlać do gotującego się sosu , całość gotować jeszcze około 2-3 minuty , w razie potrzeby dosmaczyć