Wykonanie
Szuba to
sałatka ze wschodnim rodowodem, coraz popularniejsza w Polsce. Popularność tę zawdzięcza prostocie i jednocześnie udanemu połączeniu
słodyczy czerwonych
buraczków i zdecydowanemu smakowi
filetów śledziowych.W internecie można znaleźć wiele przepisów nieco różniących się od siebie. Jedno jest pewne – w oryginale
sałatka układana jest warstwowo, co jest znakiem rozpoznawczym większości rosyjskich i ukraińskich sałatek. Mnie ten pomysł nie przekonuje i wolę kiedy smaki są ze sobą wymieszane, ale nie widzę przeszkód, żeby
sałatkę zrobić tak, jak się ją tradycyjnie podaje na wschodzie.

Na stronach rosyjskich często w jej składzie występują zielone
jabłka, a wierzch udekorowany jest startym ugotowanym
jajkiem, wersja ukraińska jest ich z reguły pozbawiona – taką właśnie wersję wolę. Nie jestem ortodoksem i wybieram takie warianty, które najbardziej odpowiadają mi
smakowo, dlatego w mojej wersji szuby
śledzie są w zalewie octowej, a nie z
oleju, a
majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym
jogurtem naturalnym.Tradycyjnie
sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest
solą i
pieprzem i posmarowana
majonezem. Od dołu:
śledzie,
cebula,
marchew,
ziemniaki i
buraczki.

4 podwójne
filety śledziowe z
octu2 większe czerwone
buraki3
marchewki3 średnie
ziemniaki2 niewielkie
cebulemajonez i
jogurt naturalnysól i
pieprz
Buraczki umyć i ugotować.
Ziemniaki i
marchew umyć i ugotować w jednym garnku. Ostudzone warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Filety śledziowe pokroić w dużą kostkę, a
cebulę drobno posiekać. Ułożyć w warstwy lub zmieszać razem i doprawić wg smaku.

Oryginalna nazwa to „ Селедка под шубой” lub „Сельдь под шу́бой” - w dosłownym tłumaczeniu „śledź pod kożuchem/futrem”.
Sałatka zyskała popularność w latach 70-tych XX wieku, choć legenda głosi, że recepturę w 1918 roku opracował kupiec-restaurator greckiego pochodzenia Anastazy Bogomiłow, żeby pogodzić przy
stole klasy społeczne, które powinny staż po jednej stronie. W tamtych czasach ze względu na niestabilna sytuację polityczną panował głód, a różne klasy miały dostęp (czasem przydział) do różnych produktów. Żeby stworzyć
sałatkę, którą wszyscy się zachwycili, przedstawiciele proletariatu i chłopstwa musieli ze sobą współpracować. I tak
śledź był dostępny dla proletariatu, a
ziemniaki,
marchew i
buraki dla chłopstwa. Kolor czerwony dominujący w
sałatce miał być kropką nad „i”, symbolem wspólnych działań dla dobra Rosji.Istnieje również wegetariańska wersja sałatki nazwana „ море под шубой ”, czyli „morze pod kożuchem/futrem”, w której
śledzie zastępuje się wodorostami, a ewentualne
jajka zastępuje się
awokado.(info na temat historii sałatki tutaj)