Wykonanie
Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi
pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z
dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon
curd lub innym.W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.2 duże
jajka275 g
mąki pszennej100 g roztopionego
masła200 g
cukru120 ml
mleka1 duża
pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duża szczypta
sody oczyszczonejszczypta
soliPomarańczę sparzyć gorącą
wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki
soku pomarańczowego.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z
pomarańczy oraz
cukier i
sól. Wszystkie składniki wymieszać.Ostudzone
masło przelać do miski, połączyć z
sokiem pomarańczowym i
jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z
mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką.Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1 , 5 cm od brzegu.Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć na kratkę do ostygnięcia.Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je
dżemem,
kajmakiem,
masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań.


Krem:200 ml
śmietany kremówki 36%125 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudrudodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku
cappuccinoewentualnie
barwnik spożywczyŚmietanę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Dodać
mascarpone i dodatki i jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki.Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku

Babeczki z dodatkiem
konfitury wiśniowej i kremem z
sokiem wiśniowym i barwnikiem

Babeczki z dodatkiem
dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem