ßßß Cookit - przepis na Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym.
W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2 duże jajka
275 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
200 g cukru
120 ml mleka
1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać.
Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką.
Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1 , 5 cm od brzegu.
Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań.
Krem:
200 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino
ewentualnie barwnik spożywczy
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i dodatki i jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki.
Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku
Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem
Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/babeczki-pomaranczowe.html