Wykonanie
Dzień dobry!Czasem potrzebujemy umilić sobie popołudniową
kawę czymś słodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami
pomarańczowo-migdałowymi z
amaretto.

Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami
pomarańczy.Babeczki mają zrównoważony smak, nie są zbyt słodkie, doskonale smakują z
kawą czy kieliszkiem
amaretto. Polecam!Składniki:Ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
cukru2
jajka100 g miękkiego
masła150 ml
mleka3 łyżki
amarettoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka suszonej
skórki pomarańczowej zmielonej na pyłekgarść
płatków migdałowychKrem:250 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
amaretto1 łyżka suszonej
skórki pomarańczowej zmielonej na pyłekDekoracja:sok wyciśnięty z 1/2
pomarańczy1 łyżka
amarettogarść
płatków migdałów uprażonych na złoto na patelniWykonanie:Miękkie
masło ucieramy na puch z
cukrem. Następnie dodajemy
jajka,
mleko oraz
amaretto, mieszamy trzepaczką. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta razem ze skórką i
płatkami. Mieszamy. Papilotki napełniamy
ciastem do 3/4 wysokości, muffinki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Następnie studzimy.W każdej muffince robimy otwór specjalnym "urządzeniem" do wydrążania muffinek lub takim do usuwania gniazda nasiennego z
jabłka. Następnie każdą muffinkę nasączamy 1 łyżką ponczu z soku z
pomarańczy i
amaretto.

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier,
mascarpone,
amaretto i skórkę, jeszcze chwilę ubijamy. Krem nakładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego, napełniamy nim każdy wydrążony otwór, a następnie dekorujemy wierzch. Na koniec posypujemy prażonymi
płatkami migdałów i chłodzimy.Smacznego!