Wykonanie
Zwykle
mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona
bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca.Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek. Równie dobrze można użyć form z 12 gniazdami na tartaletki.

Ciasto:2 szklanki
mąki200 g zimnego
masła1
jajko5 łyżek
cukru pudruszczypta
soliekstrakt
waniliowyMąkę,
cukier puder i
sól przesiać do miski. Dodać
masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodać
jajko i
wanilię. Całość szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce (na początek można na 10 minut włożyć do zamrażalnika). Ten etap jest ważny, ponieważ ciasto, które nie będzie odpowiednio schłodzone będzie się obkurczało podczas pieczenia.Wyciągnąć 1 część ciasta, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć kółka nieco większe niż średnica foremek. Foremki wyłożyć
ciastem lekko dociskając. Dobry efekt
daje lekkie dociśnięcie od góry
spodem innej wysypanej
mąką babeczki. Ciasto powinno
mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi dlatego nie warto zbyt długo i dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej.(Z wielu przepisów na kruchy spód do tartaletek ten przypadł mi do gustu najbardziej. Pochodzi stąd)Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dółMasa makowa:400- 500 g gotowej masy makowej z puszki
białka z 2
jajek2 łyżki
miodugarść
bakalii:
rodzynki,
orzechy,
figi,
skórka pomarańczowaW wersji minimum masą z puszki wystarczy napełnić tartaletki do wysokości 0,5 cm od brzegu. Jednak dodanie do masy
miodu i
bakalii wzbogaci jej smak.
Białka ubite na sztywną pianę należy wmieszać do masy na końcu, dzięki
czemu masa będzie delikatna, nie będzie pękała i odchodziła od ciasta.Piec w 190 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.
Lukier:70 g
cukru pudru2-3 łyżki gorącej
wodySkórka pomarańczowa kandyzowana
Cukier utrzeć z gorącą
wodą na gęsto, ale lejącą się masę.
Skórkę pomarańczową położyć na środku każdej tartaletki i polać odrobiną lukru. Najlepiej, jeśli tartaletka będzie jeszcze lekko ciepła, dzięki
czemu lukier ładnie się rozprowadzi, ale nie spłynie.