Wykonanie
W dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i
Napojów WorldFood Warsaw. To druga edycja tych targów. Było to wielkie wydarzenia dla branży spożywczej, które skupiło w jednym miejscu profesjonalistów związanych z produkcją żywności z całego świata.
Przez trzy dni targów, oprócz możliwości odwiedzenia prawie 200 stoisk wystawców z najróżniejszymi produktami
polskich i zagranicznych firm, można było również wziąć udział w debatach, konferencjach i wysłuchać wielu prelegentów na Forum Dyskusyjnym.Targi World Food Warsaw to świetna okazja do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, wymiany doświadczeń, znalezienia nowych rynków zbytu, czy zapoznania się z nowymi produktami, trendami czy technologiami.Dla mnie osobiście targi były świetną okazją do poznania nowych produktów, nowych smaków, nowych firm, zarówno tych naszych rodzimych, jak i tych, które dopiero wchodzą na polski rynek, albo jeszcze ich nawet nie ma.Czasami jesteśmy przyzwyczajeni do jakiegoś producenta i nawet widząc w sklepie ciekawy produkt innej
marki, nie kupujemy go. Targi to dla mnie dobra okazja, aby poznać nowe firmy i produkty. Prawie na każdym stoisku były degustacje, można było porozmawiać z pracownikami i dowiedzieć się wiele o produkcie, miejscach dystrybucji i ogólnie ciekawych informacji o danej firmie.Jednym z takich produktów, do którego po targach się przekonałem, a nie próbowałem nigdy wcześniej była
herbata Basilur Tea. Nie pamiętam już ile tam
herbat wypiłem, ale kilka ich było :) Obsługa stoiska była bardzo przemiła i mnie nie przegoniła :) , mimo kilku podejść po nową
herbatę :)Jest to najwyższej jakości
herbata cejlońska klasy premium pochodząca w 100% ze Sri Lanki. Oprócz świetnego smaku, jej opakowania robią niesamowite wrażenie. Jakby mi ktoś powiedział, że dostał
herbatę na prezent, to bym się lekko zdziwił, ale tak zapakowaną
herbatę i o takim smaku, to ja chciałbym co rok pod choinką znajdować, albo i częściej ;) Poniżej zdjęcia jak pięknie jest ta
herbata zapakowana :)
Drugim miejscem na którym byłem więcej niż raz to stoisko Thai
Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze
między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej
mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :)
Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował
markę piwa Grimbergen.
Piwa nie próbowałem, bo przyjechałem samochodem, ale oprócz zainteresowania
piwem, uwagę wszystkich przyciągała bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;)
Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z
kaszy i
ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z
soczewicy przepyszna, pomidorowa zresztą też :)
Ciekawy w smaku, jak i w konsystencji był również
napój Mogu Mogu, jest to połączenie soku z
owoców z kawałkami żelków
kokosowych :)
Również Imbiriada smakowała wyśmienicie. To
niegazowany napój z
imbirem,
miodem i witaminą C.
Świetnych stoisk było wiele i mógłbym tak o każdym choć kilka zdań opowiadać. Poniżej zdjęcia kolejnych wystawców, których produkty mnie zainteresowały.
Między innymi są to produkty Intenson, Hanoju, Pachniczówka, Chumak, Meat Makers,
Vita Corn, Live Berry i wielu innych.
W trakcie targów odbywał się Konkurs, w których nagrodą były Złote Medale Targów WorldFood Warsaw.Celem konkursu, jest promocja najlepszych produktów w danych kategoriach.Wśród zdobywców Złotego Medalu znaleźli się:– firma Fresh Nuts GmBH za produkt BBQ
Maize– firma STO Pudov za produkt Buckwheat
flour– firma Scelta Mushrooms BV za produkt Snex– firma Carlsberg za Grimbergen– OSM w Kransnymstawie za chłodnik 500 g– Basilur Tea za
herbatę Książka Vol.I (niebieska) w puszce 100g liściasta– PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i
olejami o pojemności 100ml każdy –
olej z pestek dyni,
olej rzepakowy i
olej z
orzecha włoskiego)– Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za
wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice– firma Intenson za
młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.)– PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający z jeleniaDebiut zagraniczny:– firma
CRAMA Ratesti z Rumunii za
wino Cabernet SauvignonDebiut polski:– Wild Grass sp. z o.o. sp.k. za ChaiMate – naturalny
napój gazowany z wysoką zawartością kofeinyWyróżnienia targowe:– Semco SGNiP za
olej z nasion wiesiołka– Jantar za
serię produktów ekologicznych– Varenos pienelis UAB za „Yummy”
curd cheese covered in chocolate vanilla taste–
Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej za
wodę mineralną Ostromecko– New Products Group za Shake DaiquiriMedia branżowe:– Nowa
Wieś EuropejskaDruga edycja Międzynarodowych Targów Żywności i
Napojów WorldFood Warsaw to na pewno duży sukces organizacyjny, a także promocja Polski i naszych produktów na rynkach zagranicznych. Z roku na rok targi będą stawały się coraz większe i coraz więcej wystawców będzie chciało tu przyjechać. A zdobycie Złotych Medali Targów, na pewno jest świetną promocją dla wyróżnionych.Nie wątpię, że wiele kontraktów i wiele nowych ciekawych ofert oraz kontaktów biznesowych udało się wystawcom i odwiedzającym nawiązać. Targi na pewno wszystkim wystawcom pomogły w dalszym rozwoju i promocji, a także rozpoznawalności na rynku.Mi osobiście też dużo dały i mam nadzieję, że w kolejnej edycji też
będę mógł uczestniczyć. A Was zachęcam do śledzenia strony targów WorldFood Warsaw , a także ich profilu na Facebooku .Kto będzie mógł uczestniczyć za rok, serdecznie polecam :)PozdrawiamAdam