ßßß
Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej, w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą czy na patelni, to ja wolę te zrobione na parze :)
Składniki :1 jajko1 rzodkiewkaszczypiorekkilka kropli oliwy z oliwek3 liście sałaty Lolla BiondaPrzyprawy :suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąchili jalapeno kruszonepieprz czarny
W tym przepisie użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance gumkami recepturkami :) Wcześniej robiłem próbę na talerzyku i na nim obręcz, ale trochę jajka uciekło :) Jak nie zależy wam na idealnie okrągłym kształcie można wbić jajko na talerzyk, pojemnik do żywności czy folię aluminiową np.
Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i kroimy na małe kawałki. Sałatę Lolla Bionda myjemy i osuszamy.Oliwę z oliwek rozsmarowujemy na folii, żeby jajko dało się łatwo z niej zdjąć po parowaniu.Jajko wbijamy do wcześniej przygotowanego wykrojnika, zabezpieczonego od spodu folią i przyprawiamy pieprzem czarnym, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią i kruszonym chili jalapeno.Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem, a wykrojnik układamy na pierwszym poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 10 minut.
Po 5 minutach uchylamy pokrywę parowaru i jajko obsypujemy częścią rzodkiewki i szczypiorkiem.Sałatę układamy na talerzu. Kiedy urządzenie się wyłączy delikatnie wyjmujemy wykrojnik przez ściereczkę, żeby się nie oparzyć, zdejmujemy gumki, przekładamy jajko na sałatę i obsypujemy ją resztą pokrojonej rzodkiewki :)
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam