Wykonanie
Zastanawiałem się chwile jak nazwać to danie, żeby nie było zwykłego
jajka sadzonego :D Przyznam się szczerzę, że troszkę takich
jajek zjadłem, zanim wyszło to co widzicie :D Metodą prób i błędów udało się zrobić za trzecim podejściem prawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :)
Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu
miedzy innymi :
Jajka na twardo w
szynce szwarcwaldzkiej, w
Sałatce z
pora , czy jako Jajecznica w
papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć
jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z
wodą czy na patelni, to ja wolę te zrobione na parze :)

Składniki :1
jajko1
rzodkiewkaszczypiorekkilka kropli
oliwy z oliwek3 liście
sałaty Lolla Bionda
Przyprawy :
suszone pomidory z
czosnkiem i
bazyliąchili jalapeno kruszone
pieprz czarny
W tym przepisie użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od
spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance gumkami recepturkami :) Wcześniej robiłem próbę na talerzyku i na nim obręcz, ale trochę
jajka uciekło :) Jak nie zależy wam na idealnie okrągłym kształcie można wbić
jajko na talerzyk, pojemnik do żywności czy folię aluminiową np.
Rzodkiewkę i
szczypiorek myjemy i kroimy na małe kawałki.
Sałatę Lolla Bionda myjemy i osuszamy.
Oliwę z oliwek rozsmarowujemy na folii, żeby
jajko dało się łatwo z niej zdjąć po parowaniu.
Jajko wbijamy do wcześniej przygotowanego wykrojnika, zabezpieczonego od
spodu folią i przyprawiamy
pieprzem czarnym,
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i
bazylią i kruszonym
chili jalapeno.Pojemnik na
wodę zalewamy wrzątkiem, a wykrojnik układamy na pierwszym poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 10 minut.

Po 5 minutach uchylamy pokrywę parowaru i
jajko obsypujemy częścią
rzodkiewki i
szczypiorkiem.
Sałatę układamy na talerzu. Kiedy urządzenie się wyłączy delikatnie wyjmujemy wykrojnik przez ściereczkę, żeby się nie oparzyć, zdejmujemy gumki, przekładamy
jajko na
sałatę i obsypujemy ją resztą pokrojonej
rzodkiewki :)

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam