ßßß
            
        
Przepis miał być trochę bogatszy, ale pieczarki leżały 2-3 dni w lodówce i stwierdziłem w czasie obierania, że się nie nadają. Była też cukinia, ale się nie zmieściła na talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc w przepisie nie umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak, także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :)
Składniki :4 łyżki quinoa1 ogórek świeży5 pomidorków cherry1 papryka żółta1 papryka czerwonaoliwa z oliwekszczypiorekPrzyprawy :pieprz czarnynatka pietruszki
Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pomidorki myjemy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,3-0,5 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą wodę. Włączamy parowar na 25-30 minut.
Na 10-15 minut przed końcem parowania na 2 poziom na tackach aluminiowych wstawiamy warzywa.Uważajcie, żeby się nie oparzyć, mi tym razem nie udało się zrobić tego bez poparzeń :) i palec chwilę bolał :)
Jak wszystko już jest w parowarze, myjemy szczypiorek i drobno kroimy. Jak skończy się parować, przekładamy wszystko na talerz. Można wszystko wymieszać, można ułożyć jak ja, bez różnicy :)Troszkę cieplej się robi, jak na talerzu tak kolorowo, mimo mrozu za oknem :)Po nałożeniu delikatnie posypałem quinoa pieprzem czarnym i natką pietruszki ( nie miałem świeżej, więc użyłem z paczki) jak macie, możecie użyć świeżej :) i posypujemy wszystko szczypiorkiem.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.AdamPrzepis bierze udział w akcji :