Wykonanie
Po quinoa i ekspandowanych nasionach
amarantusa nadszedł czas na ziarna
amarantusa.Jak piszę producent : "
Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie doceniana przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. A razem z Quinoa jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku” (...)
Amarantus BIO jest kolejną alternatywą wśród zbóż, która może być stosowana do potraw, sałatek czy ciast." *

Tak jak wczoraj obiecałem, dziś danie dla mięsożerców :) co zresztą widać na załączonym wyżej obrazku :)Będzie i zdrowo i z mięskiem :) Czyli tak jak lubię najbardziej :)

Składniki :4 łyżki ziarna
amarantusa bio1
filet z piersi kurczakanatka pietruszkiszczypiorek3 łyżki
oliwy z oliwek z
oreganoPrzyprawy :
pieprz ziołowykmin rzymski
majeranekczosnek granulowany
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar
wody, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami
oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony cały w
oliwie. Przyprawiamy
pieprzem ziołowym,
kminem rzymskim,
majerankiem,
czosnkiem granulowanym i znów mieszamy, odstawiamy talerz z
mięsem na bok na 15-20 minut.

4 łyżki ziaren
amarantusa wsypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną
wodą i przekładamy do pojemnika na
ryż oraz zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5 i wstawiamy do parowaru.
Pierś z kurczaka przekładamy na tackę z folii aluminiowej i włączamy parowar na 20 minut.

Świeżą
natkę pietruszki i
szczypiorek myjemy i kroimy.Ziarna
Amarantusa na sitku z małymi oczkami odcedzamy z
wody i nakładamy razem z kawałkami
mięsa na talerz.
Amarantusa posypujemy
natką pietruszki i
szczypiorkiem.

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam* źródło cytatu - Sante