Wykonanie
Poniżej przepis na pastę do
chleba z
zielonej soczewicy, którą wymyślałam praktycznie w trakcie jej robienia. Robiłam, próbowałam, dodawałam, smakowałam i... wyszła, nieskromnie
powiem, że tak dobra, że dzielę się przepisem i zdjęciem :)Miałam trochę
zielonej soczewicy, ugotowałam do miękkości, dodałam
czosnek,
suszone pomidory,
ziarna słonecznika, sporo przypraw i
oliwę. Wszystko potraktowałam blenderem i wyszła pyszna pasta do
chleba.Składniki:
zielona soczewica - 1 szklanka6 ząbków
czosnku (trzeba dodać sporo dla smaku)6
suszonych pomidorów1/2 szklanki
ziaren słonecznikaoliwa (ja użyłam tej z
suszonych pomidorów)
majeranek,
sól,
pieprz ziołowy,
oregano,
czosnek kolorowy, niewielka ilość suszonej
natki pietruszkiSoczewicę gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy wszystkie składniki i używamy blendera, aż do uzyskania gładkiej masy.Pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne by zakonserwować (zalać wierzch pasty) ją
oliwą, ja użyłam
oliwy z oliwek.Smacznego!