ßßß Cookit - przepis na soczewica w roli głównej jako pasta na kanapkę coś a'la hummus

soczewica w roli głównej jako pasta na kanapkę coś a'la hummus

nazwa

Wykonanie

Poniżej przepis na pastę do chleba z zielonej soczewicy, którą wymyślałam praktycznie w trakcie jej robienia. Robiłam, próbowałam, dodawałam, smakowałam i... wyszła, nieskromnie powiem, że tak dobra, że dzielę się przepisem i zdjęciem :)
Miałam trochę zielonej soczewicy, ugotowałam do miękkości, dodałam czosnek, suszone pomidory, ziarna słonecznika, sporo przypraw i oliwę. Wszystko potraktowałam blenderem i wyszła pyszna pasta do chleba.
Składniki:
zielona soczewica - 1 szklanka
6 ząbków czosnku (trzeba dodać sporo dla smaku)
6 suszonych pomidorów
1/2 szklanki ziaren słonecznika
oliwa (ja użyłam tej z suszonych pomidorów)
majeranek, sól, pieprz ziołowy, oregano, czosnek kolorowy, niewielka ilość suszonej natki pietruszki
Soczewicę gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy wszystkie składniki i używamy blendera, aż do uzyskania gładkiej masy.
Pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne by zakonserwować (zalać wierzch pasty) ją oliwą, ja użyłam oliwy z oliwek.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/05/soczewica-w-roli-gownej-jako-pasta-na.html