ßßß Cookit - przepis na Schab zawijany boczkiem z parowaru

Schab zawijany boczkiem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Późno już, bo obiad był na bardzo spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak potrawy, dlatego zrobiłem sobie ulubioną herbatę białą, cytrynową z teekanne i postaram się go skończyć, przed pójściem spać. Co do herbaty, to ciężko ją dostać, kilka miesięcy jej nigdzie nie mogłem znaleźć, aż dziś przypadkiem będąc w okolicy, wszedłem do sklepu pewnej sieci, do której mi nigdy nie było po drodze. Pierwsze kroki skierowałem na półki z herbatami ( 3/4 sklepu obszedłem, żeby ją znaleźć ) i oczom nie mogłem uwierzyć, moja ulubiona herbata tam była :) Po mojej wizycie, już jej nie mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)
Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś czas ich nie będzie. Wiem, że nie wszyscy je lubią, ale nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, można zmieniać według siebie i swoich upodobań.
Składniki :
2 plastry schabu
4 plastry boczku surowego
4 listki świeżej bazylii
20g startej mozzarelli
4 suszone pomidory
1 mała cukinia
2 ziemniaki
Przyprawy :
pieprz ziołowy
oregano
kmin rzymski
świeża pietruszka
Plaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy i kładziemy na wierzch, po 2 na każdy plaster mięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami :) Ja o nich zapomniałem i dlatego przepis jest na 2 roladki, a na zdjęciach 1 :) Druga się trochę rozeszła :)
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki i przyprawiamy kminem rzymskim. Wstawiamy wszystko do parowaru. Roladki radziłbym na tacce z folii aluminiowej. Włączamy na 25 minut. W tym czasie myjemy cukinie i kroimy w plastry. Cukinie dodajemy na ok. 10 min przed końcem parowania. Myjemy wtedy świeżą pietruszkę i drobno siekamy.
Po usłyszeniu dzwoneczka czy cokolwiek innego informuję u was, że parowar skończył swoją pracę, wyjmujemy wszystko na talerz, a ziemniaki posypujemy pietruszką.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/schab-zawijany-boczkiem-z-parowaru.html