Wykonanie
Po leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane :) ) postanowiłem coś małego przegryźć :)

Ostatnio często jadłem
ziemniaki, więc tym razem postanowiłem, że będzie to mój ulubiony
ryż jaśminowy.Dodatkowo klopsiki
ziołowe i surówka z białej rzodkwi, którą bardzo lubię, a czasami ciężko kupić małą. W sklepie, gdzie najczęściej kupuje spożywkę, biała
rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego
pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)

Składniki :300g
mięsa mielonego1/2 woreczka (50g)
ryżu jaśminowego1
jajko1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego1 biała
rzodkiew1 łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnegoPrzyprawy :
kmin rzymski mielony
oreganobazylia świeża
pietruszka świeża
pieprz ziołowypieprz czarny
Do
mięsa mielonego wbijamy
jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy
przyprawy:
kmin rzymski mielony,
oregano, świeżą pokrojoną
bazylię i taki samą
pietruszkę oraz
pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.

Klopsiki układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru.
Ryż wsypujemy do pojemnika na
ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni
ryżu. Włączamy parowar na 20 minut.

W
między czasie jak klopsy z
ryżem się parują, ścieramy na tarce białą
rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę
majonezu i łyżkę
jogurtu naturalnego, posypujemy
pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy na talerz, a
ryż można polać sosem z aluminiowej tacki, na której się parowały klopsiki i można jeść.

Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam