ßßß Cookit - przepis na Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru

Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Po leniwie spędzonym poranku i małych zakupach oraz ustawieniu kilku czy kilkunastu pułapek na wredne owady, które niestety latały mi po kuchni (tak, latały, zostały wyłapane :) ) postanowiłem coś małego przegryźć :)
Ostatnio często jadłem ziemniaki, więc tym razem postanowiłem, że będzie to mój ulubiony ryż jaśminowy.
Dodatkowo klopsiki ziołowe i surówka z białej rzodkwi, którą bardzo lubię, a czasami ciężko kupić małą. W sklepie, gdzie najczęściej kupuje spożywkę, biała rzodkiew jest często wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)
Składniki :
300g mięsa mielonego
1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego
1 jajko
1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego
1 biała rzodkiew
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przyprawy :
kmin rzymski mielony
oregano
bazylia świeża
pietruszka świeża
pieprz ziołowy
pieprz czarny
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.
Klopsiki układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru i zalewamy wrzątkiem na ok 2 cm. powyżej powierzchni ryżu. Włączamy parowar na 20 minut.
W między czasie jak klopsy z ryżem się parują, ścieramy na tarce białą rzodkiew. Dodajemy do niej łyżkę majonezu i łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy pieprzem czarnym i wszystko mieszamy. Po 20 minutach wszystko nakładamy na talerz, a ryż można polać sosem z aluminiowej tacki, na której się parowały klopsiki i można jeść.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/klopsiki-zioowe-z-ryzem-z-parowaru.html