ßßß Cookit - przepis na Kotlety z z jajek i kaszy jaglanej

Kotlety z z jajek i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek - świetne jako samodzielnie danie lub dodatek do dań z mięsem. Jest z nimi trochę zabawy, ale warto bo są naprawdę bardzo smaczne, zarówno na ciepło jak i na zimno. Uwaga, nie podgrzewajcie kotletów w mikrofali, ponieważ tracą smak.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- ok. 2 szklanki wody
- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- natka pietruszki
- pęczek szczypioru
- sol, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną w ok. 2 szklankach wody.
2. Ugotowane jajka kroimy na drobne kawałki.
3. Siekamy szczypior oraz pietruszkę
4. Do miski wrzucamy pokrojone jajka, szczypior, oraz pietruszkę i dokładnie mieszamy.
5. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko.
6. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość mieszamy.
7. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na patelni (na tłuszczu).
8. Można także upiec w piekarniku.
Kotlety można polać dowolnym sosem np. czosnkowo-koperkowym, który pojawił się przy okazji przepisu na kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej .
Smacznego!
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/01/kotlety-z-z-jajek-i-kaszy-jaglanej.html