ßßß Cookit - przepis na Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru

Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru

nazwa

Wykonanie

Z powodu, że 2 dzień mam anginę :( , ciężko cokolwiek jeść. Kto miał, ten wie jaki to ból, samo przełykanie śliny to duży problem. Jako, że wczorajsze moje menu to same jogurty, płatki i na pocieszenie lody :) , to dziś już nie wytrzymałem i postanowiłem coś delikatnego uparować. Wybór padł na kotleciki z cukinii i pieczarek z kaszą jaglaną.
W pracy byłem dziś stacjonarnie, z domu wszystko musiałem ogarniać, akurat tak wyszło, że jak jestem chory, to pracy najwięcej. Ale gdy wybiła 16, mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :)
Składniki :
1 mała cukinia
3 duże pieczarki
1/3 pęczka szczypiorku
1 jajko
1 , 5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego
5 łyżek kaszy jaglanej
Przyprawy :
pieprz ziołowy
Cukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.
Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.
Parowar włączyłem na 20 minut, bo zależało mi, żeby kasza była jak najbardziej miękka, z powodu gardła. Możecie równie dobrze parować 15 minut. Jeżeli woda w kaszy zostanie, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy się i dopiero nakładamy wraz z kotlecikami.
Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Od wczoraj można też na blogu dodawać zdjęcia potraw inspirowanych przepisem, do czego zachęcam, oczywiście jeśli ktoś ma ochotę się podzielić ze mną i innymi swoją wersją:)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/kotleciki-cukiniowe-z-kasza-jaglana-z.html