ßßß
Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta.Składniki:1 duże jajkołyżeczka wodyszczypta soliodrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzunieco świeżych ziół np. szczypiorku lub pietruszkiłyżeczka masłaWbijamy jajko do miski, dodajemy wodę oraz przyprawy i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy masło. Czekamy na moment aż masło zacznie się pienić, ale zanim się przyrumieni. Wówczas wylewamy mieszaninę jajeczną. Potrząsamy patelnie by jajka rozprowadziły się po całym dnie. Następnie trzymamy nieruchomo kilka sekund, aż jajka na dnie zaczną się ścinać. Jest kilka technik zamykania omletów i tak naprawdę każdy musi sobie wypracować swój. Julia Child w książce opisuje jak zwijać omlet na patelni uderzając w rączkę patelni tuż przy skraju (metoda szarpana). Ja osobiście preferuje zsuwać omlet na talerz do połowy patelni, a następnie złożyć go na połowę. Kiedy umieścimy już omlet na talerzu smarujemy kawałkiem masła i posypujemy ziołami. Podajemy i zajadamy koniecznie na ciepło.