Wykonanie
Z wielką przyjemnością prezentuję dzisiaj przepis na Wielkanocną Paschę, której podstawą jest samodzielnie wykonany, domowy
twarożek. O jej zaletach
smakowych można by długo pisać, dlatego też ograniczę się do minimum, posiłkując się zdjęciami.Pascha przygotowana na domowym
twarożku jest niezwykle delikatna w smaku i niezmiennie zachwyca wszystkich, którzy jej próbują. To zdecydowanie świąteczne ciasto, a zatem polecam bardzo!W internecie miałam okazję poznać wiele przepisów na Wielkanocną Paschę. Muszę stwierdzić, że mój nieco różni się od pozostałych. Prawdopodobnie za sprawą domowego
twarożku... Być może zastanawiacie się, po co przygotowywać go samodzielnie, skoro można
twaróg kupić w każdym sklepie. Otóż domowy
twarożek, będący podstawą mojej Paschy jest kompletnie inny w smaku i konsystencji. Właśnie z tego powodu smakołyk, który przedstawiam Wam dzisiaj
mogę szczerze nazwać wyjątkowym.Zachęcam i pozdrawiam,
AsiaDo przygotowania Paschy potrzebne będą:2 l
mleka (3,2%)
laska wanilii1/2 l
śmietany 18%6 jaj250 g
masła (wysokiej jakości) o temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru (możecie potrzebować więcej - zależy to od Waszych upodobań)opcjonalnie: 150 g
bakalii (
rodzynki,
daktyle, kandyzowana
skórka pomarańczowa,
orzechy)1 opakowanie ulubionej
galaretki owocowejbakalie lub
owoce do dekoracjiWykonanie:Do dużego garnka wlać
mleko i dodać przekrojoną
laskę wanilii. Zagotować. Należy pilnować
mleka, aby nie wykipiało i nie przypaliło się.W osobnym naczyniu wymieszać
jajka ze
śmietaną. Wlać do gotującego się
mleka z
wanilią.Zmniejszyć ogień/moc płyty grzewczej i gotować składniki ok 15 minut, często mieszając. W tym czasie nastąpi oddzielenie się
twarożku. Kiedy wiadomo, że proces jest zakończony? Wtedy, kiedy widać będzie unoszący się
twarożek, a pozostały płyn będzie niemal przezroczysty.Odcedzić
twarożek i zawinąć go w gazę, przyciskając, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty
twarożek ułożyć na sitku i pozwolić mu wystygnąć.Ostudzony
twarożek mocno odcisnąć, aby wypłynęło tyle
wody, ile to możliwe.W dużej misce utrzeć
masło z
cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać
twarożek i mieszać (najlepiej mikserem lub używając mieszadła w robocie kuchennym). Na końcu dodać ulubione
bakalie,
orzechy.Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.Po kilku godzinach udekorować wierzch paschy
owocami (z wyjątkiem
kiwi - na tym
owocu galaretka nie stężeje) lub
bakaliami i zalać
galaretką wykonaną samodzielnie lub zakupioną w sklepie i przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Wstawić ponownie do lodówki i poczekać, aż stężeje
galaretka.Smacznego!P.S. Zaprezentowany przepis pochodzi z kulinarnych zbiorów mojej Teściowej:)