ßßß Cookit - przepis na Pascha Wielkanocna z galaretką i owocami

Pascha Wielkanocna z galaretką i owocami

nazwa

Wykonanie

Z wielką przyjemnością prezentuję dzisiaj przepis na Wielkanocną Paschę, której podstawą jest samodzielnie wykonany, domowy twarożek. O jej zaletach smakowych można by długo pisać, dlatego też ograniczę się do minimum, posiłkując się zdjęciami.
Pascha przygotowana na domowym twarożku jest niezwykle delikatna w smaku i niezmiennie zachwyca wszystkich, którzy jej próbują. To zdecydowanie świąteczne ciasto, a zatem polecam bardzo!
W internecie miałam okazję poznać wiele przepisów na Wielkanocną Paschę. Muszę stwierdzić, że mój nieco różni się od pozostałych. Prawdopodobnie za sprawą domowego twarożku... Być może zastanawiacie się, po co przygotowywać go samodzielnie, skoro można twaróg kupić w każdym sklepie. Otóż domowy twarożek, będący podstawą mojej Paschy jest kompletnie inny w smaku i konsystencji. Właśnie z tego powodu smakołyk, który przedstawiam Wam dzisiaj mogę szczerze nazwać wyjątkowym.
Zachęcam i pozdrawiam,
Asia
Do przygotowania Paschy potrzebne będą:
2 l mleka (3,2%)
laska wanilii
1/2 l śmietany 18%
6 jaj
250 g masła (wysokiej jakości) o temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru (możecie potrzebować więcej - zależy to od Waszych upodobań)
opcjonalnie: 150 g bakalii (rodzynki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy)
1 opakowanie ulubionej galaretki owocowej
bakalie lub owoce do dekoracji
Wykonanie:
Do dużego garnka wlać mleko i dodać przekrojoną laskę wanilii. Zagotować. Należy pilnować mleka, aby nie wykipiało i nie przypaliło się.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną. Wlać do gotującego się mleka z wanilią.
Zmniejszyć ogień/moc płyty grzewczej i gotować składniki ok 15 minut, często mieszając. W tym czasie nastąpi oddzielenie się twarożku. Kiedy wiadomo, że proces jest zakończony? Wtedy, kiedy widać będzie unoszący się twarożek, a pozostały płyn będzie niemal przezroczysty.
Odcedzić twarożek i zawinąć go w gazę, przyciskając, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Tak zawinięty twarożek ułożyć na sitku i pozwolić mu wystygnąć.
Ostudzony twarożek mocno odcisnąć, aby wypłynęło tyle wody, ile to możliwe.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać twarożek i mieszać (najlepiej mikserem lub używając mieszadła w robocie kuchennym). Na końcu dodać ulubione bakalie, orzechy.
Masę przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Po kilku godzinach udekorować wierzch paschy owocami (z wyjątkiem kiwi - na tym owocu galaretka nie stężeje) lub bakaliami i zalać galaretką wykonaną samodzielnie lub zakupioną w sklepie i przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wstawić ponownie do lodówki i poczekać, aż stężeje galaretka.
Smacznego!
P.S. Zaprezentowany przepis pochodzi z kulinarnych zbiorów mojej Teściowej:)
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/03/pascha-wielkanocna-z-galaretka-i-owocami.html