Wykonanie
Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo, całkiem warzywne, bez grama
mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny):1
cebulaok. 300 g
pieczarek1 mała
cukinia1 puszka
kukurydzy1
papryka czerwona1
papryka białaok. 5
pomidorów lub dwie puszki
oliwa z wytłoczyn do smażenia
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek,
papryka słodka i ostraodrobina
wodyWykonanie:
1. Kroimy
cebulę w pół-talarki i smażymy na
oliwie do zeszklenia.
2.
Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy drobno i dorzucamy do smażącej się
cebuli, solimy i sypiemy
papryką słodką,
oregano i trochę
soli i
pieprzu.
3. Myjemy
cukinię, przecinamy wzdłuż i jeszcze raz i siekamy, następnie dorzucamy do garnka, sypiemy jeszcze trochę
papryki.
4. Odsączamy
kukurydzę i dorzucamy do garnka, mieszamy.
5. W sezonie nie używam
pomidorów z puszki. Świeże nacinam na krzyż i sparzam wrzątkiem,
potem można je łatwo obrać ze skórki, następnie usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę.
6. Pokrojone
pomidory dorzucamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odrobinę
cukru.
7. Sypiemy
przyprawami, do smaku.
8. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Przykrywamy i dusimy jakiś kwadrans. Możemy dodać odrobinę
wody, jeżeli leczo okazuje się za gęste. I na sam koniec dodajemy szczyptę
ostrej papryki i gotowe. Smacznego :-)