ßßß Cookit - przepis na Leczo całkiem warzywne (bezglutenowe)

Leczo całkiem warzywne (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo, całkiem warzywne, bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo przypraw, najlepsze jest na drugi dzień. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 3-osobowej rodziny):
1 cebula
ok. 300 g pieczarek
1 mała cukinia
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 papryka biała
ok. 5 pomidorów lub dwie puszki
oliwa z wytłoczyn do smażenia
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka i ostra
odrobina wody
Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w pół-talarki i smażymy na oliwie do zeszklenia.
2. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy drobno i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy i sypiemy papryką słodką, oregano i trochę soli i pieprzu.
3. Myjemy cukinię, przecinamy wzdłuż i jeszcze raz i siekamy, następnie dorzucamy do garnka, sypiemy jeszcze trochę papryki.
4. Odsączamy kukurydzę i dorzucamy do garnka, mieszamy.
5. W sezonie nie używam pomidorów z puszki. Świeże nacinam na krzyż i sparzam wrzątkiem, potem można je łatwo obrać ze skórki, następnie usuwam szypułki i kroję w drobną kostkę.
6. Pokrojone pomidory dorzucamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru.
7. Sypiemy przyprawami, do smaku.
8. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Przykrywamy i dusimy jakiś kwadrans. Możemy dodać odrobinę wody, jeżeli leczo okazuje się za gęste. I na sam koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki i gotowe. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/08/leczo-cakiem-warzywne-bezglutenowe.html